Články závodu Karlovarský kraj - Hvězdné války

Zpět na závod Karlovarský kraj - Hvězdné války

Kostým

Článek Kostým

Čavojský Ondřej (Zubr) | Karlovarský kraj - Hvězdné války | 05.03.2017 14:13 , aktualizováno: 23.04.2017 21:17 r

návrhy možných kostýmů pro symbolický rámec

Vzhledem k tomu, že oblečení ze světa Hvězdných válek vždy odpovídá místu, kde se děj odehrává (viz. ukázka zimní varianta, slavnostní varianta, letní varianta) a my se nacházíme na místě s mírným podnebným pásmem, tak tomu i zvolte vhodnou barvu a styl oblečení. (zelená, hnědá, černá, písková...) Nevhodné barvy jsou třeba červená, fialková, žlutá, tyrkysová nebo oktarínová.

Nevhodné jsou kompletní maskáče (kalhoty, blůza...). Přece jen, budete se pohybovat po nepřátelském území a není vhodné, aby kdekdo poznal, že patří k rebelům. Vaším úkolem bude špionáž. Proto potřebujete vzbuzovat důvěru. Vojenský oblek vám příliš k získání důvery u imperiální oficíra nepomůže!

Nicméně přinášíme možnou inspiraci.

Důležité je, abyste si závody užili. Pokud máte někoho, kdo je Vám ochoten ušít kostýmy, směle do toho. Pokud nemáte, určitě se Vám podaří vykouzlit skvělý kostým z toho, co najdete v šatníku. 

 

Mužské variace

Ženské variace

Poznámka: Pro dospělé a doprovody platí to samé

Komentáře

nefunkční odkaz Simona Szabóová (Simča), 23. 3. 2017 11:25

Ahoj, nefunguje odkaz na ukázku slavnostní a letní varianty. Simča


nefunkční odkaz Simona Szabóová (Simča), 23. 3. 2017 11:25 Čavojský Ondřej (Zubr), 25. 3. 2017 11:24

Pravděpodobně nějaká chyba na stránkách...Vypadá to, že se ruší URL odkazy :/ Nicméně, znovu jsem je tam nahodil.


kostýmy Jana Ježková (Mamina), 20. 4. 2017 21:17

Ahoj, k problematice kostýmů: Pochopila jsem správně, že stačí být oděn do běžného hnědého, zeleného, černého, pískového, ... oblečení? I nám je jasné, že by bylo hezčí našít pro všechny účastníky jednoduché kostýmy Star Wars (moc se nám líbí např. pro holky zelenohnědé pončo), ale není v našich finančních ani fyzických možnostech zařídit přes 30 kostýmů. A ještě k tomu, když se užijí jen na víkend. A když už píšu, doplním můj osobní názor třeba jako námět k zamyšlení: Proč tak do detailu dotažený symbolický rámec? Stačila by zajímavá legenda stylu SZ Habartov, protože jinak všechny děti ví, že to je skautský závod ve skautských dovednostech, máme kroje, krojtrička a spoustu dalšího "symbolického" rámce skautského, tak proč se toho zříkat? Tož to jen tak, aby řeč nestála :-) Rozhodně to prosím neberte jako kritiku, můj hluboký obdiv mají všichni organizátoři!!!


RE: kostýmy Jana Ježková (Mamina), 20. 4. 2017 21:17 Čavojský Ondřej (Zubr), 23. 4. 2017 21:38

Ahoj Mamino, Symbolický rámec jsme udělali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Na závodech v Habartově jsme nebyli a proto se nemůžeme vyjádřit k jejich symbolickému rámci. Věříme tomu, že byl pěkný. Ke kostýmům jen to, že takové jaké si je uděláte je jen na vás. Pokud si je uděláte složité, budete je mít složité. Pokud jednoduché, budou jednoduché. Ale určitě budou všechny krásné :) Kostým jako takový by měl odpovídat symbolickému rámci. Pokud uděláte závod, do kterého se budou kroje, krojtrička nebo spousta dalšího "symblolického" skautského hodit, tak se určitě na takový závod využijí. Na náš se bohužel tyto věci nehodí. Nicméně, kroje využijete při nástupu :) K tomu jen taková krásná krátká myšlenka Retro závodu RTS . Ale pozor, je naše a rovnou na ni hážu RTS :-D K závodu: Hlavní cíle Svojsíkova závodu jsou: a) podpořit fungování družin a jejich spolupráci, b) vést k praktickému využití skautských dovedností, c) poskytnout družinám a vedoucím zpětnou vazbu, d) motivovat k osobnímu rozvoji a obohatit oddílový program o nové prvky. Vedlejšími cíli mohou být (dle konkrétní realizace): a) umožnit setkání skautů a skautek v daném regionu, b) propagovat činnost Junáka na veřejnosti, c) dát organizátorům prostor realizovat se. Cílem Svojsíkova závodu není: a) nalezení nejlepšího oddílu či družiny, b) soutěž mezi činovníky. (bráno z pravidel Svojsíkova závodu verze z 18. 11. 2012 platná od ročníku 2013 dále (do případné změny) - finální verze -) Pěkný zbytek večera za organizační tým přeje Zubr


Cílem není soutěž mezi činovníky? Marie Magdalena Horáková (Speedy), 2. 5. 2017 21:40

Úkoly jsou dle mého nazoru neúměrné krajskému kolu SZ. Už třetí schůzku a jednu výpravu jsme obětovaly přípravě na symbolický rámec. A po "úpravě"pravidel modulu před závodem. Jsem zjistila ze náš plakát se souhvězdími byla zbytečná práce. Modely také nemáme dokončené. O kostýmech ani nemluvím. Na výpravě s pozorováním hvězd nám pršelo. Na druhé taky. Chtěly jsme ještě procvičit zdravovedu. Udelat maskovacku. Trénovat fyzicku. Ale místo toho lepime hvězdičky. Naše skautky jsou i přes naše úsilí demotivované. Přijde mi důležitější procvicovat praktické věci než hledat kde leží jaké souhvězdí na které mapě. A bohužel se nám nedostalo ani reakce na email ohledně problemu se skautisem a přihlašováním. Nechci znevažovat vaše úsilí. Na svojsikuv závod je potřeba spousta energie nápadů a času. Ale možná pro ty 11lete skautky je to až příliš. A jak tedy to maji zvládnout bez naší pomoci.


RE: Cílem není soutěž mezi činovníky? Marie Magdalena Horáková (Speedy), Čavojský Ondřej (Zubr), 3. 5. 2017 21:51

1) Co se týče e-mailu. Na chybu jsme Vás informovali my. Opravit za Vás nic nemůžeme. E-mail se společnou komunikací jsme do pěti dnů od předání informace Vám, zaslali veliteli závodu. Takže další komunikaci jsme přenechali na něm. Nicméně, pokud chcete něco takového řešit, tak počítám s tím, že si najdete čas a kontaktujete nás přímo přes e-mail nebo přes kontaktní telefon. Zvládli to i jiná střediska. A ne, že se budete na takové věci dotazovat v diskuzi o kostýmech. 2) V modulu před závodem se měnila pouze informace o tom, jak nám máte věci předložit a termín, do kterého nám je máte předložit. Nic víc. Takže stačilo pouze vzít foťák a Váš plakát nafotit a poslat nám na e-mail. Navíc poslední aktualizace k modulu Před závodem byla 18. 3. 2017. Což už je více než před měsícem. Vztekat se 3. 5. 2017 že nestíhám mi nepřipadá vhodné. 3) To jakou dobu strávíte nad výrobou jednotlivých věcí je jenom Vaše věc. Úkol se dal přizpůsobit vašim možnostem a schopnostem. Pokud jste si sami zvolili složitou variantu, tak holt musíte počítat s tím, že Vám to nějaký čas zabere. V podstatě, tohle jste mohli všechno udělat na jedné jediné výpravě, a tak to bylo i zamýšlené. 4) Co si pamatuji, tak znalost noční oblohy a souhvězdí byla normální testovanou znalostí na Svojsíkově závodě. To že se od toho "opustilo" neznamená, že to všichni musí automaticky zapomenout. Je to jedna z dalších skautských znalostí. 5) Nikdo Vás neomezuje v tom, abyste si udělali "maskovačku" nebo trénovali fyzičku. Pokud chcete na schůzkách jenom lepit hvězdičky...Už tu máme poslaných několik modelů bez lepených hvězdiček. Možná to chtělo jenom jiný přístup k věci. Na modulu Před závodem může spolupracovat vedoucí oddílu s účastníky závodu. 6) Co se týče 11 letých skautek. Závod je dělaný pro skautský věk až pro skauty do šestnácti let. Takže počítejte s tím, že k tomu budou i úměrně nastavené obtížnosti na jednotlivých stanovištích. 7) Jak mají zvládnout závod bez Vaší pomoci? Pokud si pokládáte tuto otázku, tak by možná do budoucna si bylo lepší rozmyslet, jestli má takovouto hlídku vůbec smysl na závody poslat. Zvláště pokud jim nevěříte, že se zvládnou závodů nebo jakékoliv činnosti bez vás účastnit. Abych to ukončil. Pokud máte nějaké další dotazy ohledně kostýmů, tak pište prosím dál. Pokud ale chcete útočit, tak už na Vás nadále reagovat nebudeme.


poznávací znamení Jana Ježková (Mamina), 5. 5. 2017 07:24

Ahoj, pročítám seznam vybavení pro družinu a dočetla jsem se tam kromě kostýmu také o poznávacím znamení s odkazem na článek o kostýmech. Nicméně tady o tom nic není. Co je tedy poznávací znamení? A když už píšu, musím se vyjádřit k předchozí konverzaci. 1) nevím, jestli si uvědomujete, že web čtou i závodníci a asi není úplně vhodné tady řešit organizační věci. 2) nechci se vyjadřovat k náročnosti modulu před závodem, shoduji se se Speedy, že je toho až moc. Nicméně mám jednu věcnou k výpravě s pozorováním hvězd: toto je úkol nejnáročnější, protože naplánovat noční vycházku v předstihu, tak aby bylo jasno a sešly se všechny závodící členky družiny - úkol téměř nemožný, a to i vzhledem k letošnímu počasí. Měly jsme v březnu i v dubnu víkendovku, ale na obou bylo totálně zataženo. Možná mi namítneš, že se to dá řešit operativně hurá akcí. Starší skautky to tak skutečně udělaly - vycházka bez doprovodu dospělého. Není to košer, ale co se dá dělat. Mladší skautky se bohužel nemůžou jen tak večer sbalit a já už vůbec ne. Ještě jsme si to taky mohly vymyslet (na fotce hvězdy vidět nejsou), ale to je pro nás neakceptovatelné. Na jedné výpravě to všechno opravdu sfouknout nejde - alespoň ne tak, jak je to zadáno ... A to máme noční oblohu rády - v létě na táboře, když je teplá hvězdná noc - nádhera ...