Články závodu Rendezvous

Zpět na závod Rendezvous

Skautský závod ovládly vlčata a světlušky z Jindřichova Hradce

Článek Skautský závod ovládly vlčata a světlušky z Jindřichova Hradce

Sandrik Bednář (Sandy155) | Rendezvous | 15.04.2018 23:59 , aktualizováno: 16.04.2018 00:09 r

V sobotu 7. dubna se v Nové Včelnici historicky poprvé uskutečnil skautský závod vlčat a světlušek, kterého se zúčastnilo na 180 skautů a skautek z celého jindřichohradeckého okresu a Kamenice nad Lipou.

Nová Včelnice – U rybníka Kozlov v Nové Včelnici porovnaly během uplynulé soboty své síly, schopnosti a dovednosti vlčata a světlušky ze sedmnácti družstev. Hned od ranních hodin se v blízkosti zmíněného rybníka uskutečnil závod vlčat a světlušek pod názvem Rendezvous, který uspořádalo skautské středisko Fidelis et Fortis z Kamenice nad Lipou a Nové Včelnice. První místa obsadily vlčata a světlušky z Jindřichova Hradce.

Závodu se zúčastnilo celkem deset dívčích a sedm chlapeckých družstev. „Jedná se o závod vlčat a světlušek, což je skautský závod určený pro děti ve věku přibližně 6 až 11 let. Ty závodí ve čtyřčlenných až osmičlenných týmech,“ vysvětlil velitel závodu Sandrik Bednář.

Největší počet bodů, co se týče dívčího družstva, nasbíraly v rámci závodu Kufloni z Jindřichova Hradce. Prvním místem se rovněž může chlubit chlapecká družina Zelená šestka také z Jindřichova Hradce. Pomyslnou stříbrnou medaili si odnesly Bláznivé dobyvatelky a družina Červená šestka z Kamenice nad Lipou. Třetí místo v dívčí kategorii obsadila hned dvě družstva s naprosto stejným počtem bodů, a to Sedmikrásky z Lomnice nad Lužnicí a Želvy z Kamenice nad Lipou. Co se týče chlapců, tak na třetím místě skončila Zelená šestka z Lomnice nad Lužnicí.        

Letošní závod pod názvem Rendezvous malé závodníky zavedl na divoký západ první poloviny 19. století. „Samotné téma nebylo vybráno náhodně, závod totiž uspořádali skauti a skautky z Nové Včelnici a Kamenice nad Lipou, jejichž zaměření se odkazuje právě na woodcraft, tedy lesní moudrost. Během léta pak na rozdíl od většiny ostatních skautských oddílů táboří výhradně v teepee. Při výběru tématu spojeného s divokým západem se tak jednalo o celkem logickou volbu,“ odůvodnil téma akce Sandrik Bednář.

Samotný závod, který závodníky otestoval celkem na devíti stanovištích, provázel jednotlivá družstva indiánským příběhem, jenž se během Rendezvous odehrál. „Jednotlivé hlídky musely prokázat, že se umí správně zachovat při krizových situacích, jako například při setkání s opilcem. Dále nám ukázali, jak umí ošetřit základní poranění, jako je odřené koleno, či štípnutí vosou. Prověřili jsme si je ale mimo jiné také ve schopnosti vyhledávat informace pomocí tabletu, či knih. Veškeré disciplíny tak byly zaměřené především na praktické dovednosti, které děti v dnešním světě potřebují,“ nastínil průběh závodu Petr Klusáček, hlavní rozhodčí. 

Akce ale nebyla pouze o soutěžení, ale především o setkání a sblížení skautů a skautek z celého okresu. „S výsledkem závodu jsme velmi spokojení, podařilo se nám vytvořit parádní atmosféru setkání indiánů a traperů první poloviny 19. století a děti odjížděly domů plné zážitků a nově nabitých zkušeností z celého setkání,“ pochvaloval si S. Bednář.

Účastníci závodu si ale také mohli užít doprovodný program. Hlídky, které zrovna nesoutěžily, tak mohly například brázdit vodu rybníka Kozlov na indiánských kanoích, strefovat se pomocí luku do jednotlivých terčů, zahrát si indiánskou hru huňa huňa či si vyrobit indiánskou čelenku.

 

Denisa Šimanová ze skautského střediska Fidelis et Fortis

Komentáře

Článek nemá žádné komentáře