Články závodu Odysseova cesta do celostátního kola

Zpět na závod Odysseova cesta do celostátního kola

Informace pro družiny

Článek Informace pro družiny

Michal Šimek (Dukát) | Odysseova cesta do celostátního kola | 18.05.2018 14:00 r

Základní organizační a technické informace k víkendu

Vážení vedoucí,
gratulujeme vašim družinám k postupu a posíláme základní balík informací ke krajskému kolu. Pokud by vám bylo cokoliv nejasné, neváhejte se zeptat.

V následujícím textu je pro skupinu vlčat, světlušek i žabiček používán pojem družina. Odpusťte mám to, je to tak nejsnazší.

 

Krajské kolo proběhne na základně Lišky u Bechyně - https://mapy.cz/s/2Ekya o víkendu 22. - 24.6.2018

Příjezd a odjezd: příjezd je po vlastní ose, nejdříve na základnu můžete dorazit v 17:00 a nejpozději v 19:40 (resp. vlakem 19:05 do Bechyně), akce bude končit cca v 11:00 (aby se stihl vlak ve 12:03 odjíždějící z Bechyně).

S sebou: vlastní stany na přespání, věci na vícedenní výpravu, kroj + šátek (kdo nemá tak oddílové triko), věci na vícedenní výpravu (nutné – věci na spaní, ešus a příbor, nádobu na pití, pokrývku hlavy), vlastní jídlo na pátek ( jídlo je zajištěno od soboty ráno do nedělního cestovního oběda, pitná voda je k dispozici po celou dobu), KOSTÝM (viz níže), družinovou vlajku (pokud máte), scénku k představení družinky, účastnický poplatek (bohužel ještě nejsme schopni určit, ale dáme vědět co nejdříve), VYPLNĚNOU A VYTIŠTĚNOU PŘIHLÁŠKU DLE SKUTEČNOSTI

Pokud je nějaké dítě se speciálními stravovacími požadavky, napište mi to prosím. Prodiskutujeme s kuchyní jestli je možné jim připravit sólo jídlo a dáme vědět.

Dostanete k dispozici dva plakáty, jeden čistě motivační a druhý se základními informacemi pro družinu. Oba očekávejte příští týden.

Informace pro Vás (neříkejte dětem):

Celá akce se tématicky odehrává jako Oddyseovo dobrodružství v trojské válce a cestou domů. Celou akci se snažíme pojmou hodně tématicky a budeme hodně pracovat se symbolickým rámcem. Před akcí se družiny svolávají jako jednotlivé posádky Odysseových lodí, které vyplouvají dobýt Tróju. V pátek večer budeme společně dobývat nedobytné hradby Tróje. V sobotu se potom družiny budou pokoušet dostat po stopách Odyssea domů. Sobotní večer se koná oslava návratu s královnou Penelope a neděli zakončíme vyhnáním nápadníků z Ithaky.

Říkejte dětem:

Pro hladký průběh celého víkendu by bylo vhodné abyste před víkendem děti se symbolickým rámcem trojské války a Odyssea seznámili. Nemusí určitě znát vše do podrobností, ale pokud budou mít základní představu o tématu, bude to pro ně jistě výhodou a motivací. Minimum je archetypálně představit jednotlivé postavy (Odysseus, Ahcilles, Penelope, Agamemnón, Hector, Helena) a představit jádro sporu mezi Trójou a Řeckem. Pro tu to část mohu doporučit následující literaturu:

Staré řecké báje a pověsti / Eduard Petiška ; ilustroval Zdeněk Sklenář. Praha : Albatros, 1976

Odyssea / inspirováno epickou básní od Homéra ; ilustrace Manuela Adreani ; z anglického originálu Odyssey přeložila Marcela Kořínková ; adaptace textu Giorgio Ferrero.    Praha : Naše vojsko, 2016

U všeho byl Odysseus : od únosu krásné Heleny přes trójskou válku po jeho návrat do vlasti / Sotiris Joanidis. Rejvíz : Rula, 2009 . 294 s. il.

Staré řecké báje a pověsti / převyprávěla Heather Ameryová ; ilustrovala Linda Edwardsová ; grafická úprava Amanda Barlowová ; [z angličtiny přeložila Petra Klůfová]. Havlíčkův Brod : Fragment, 2003 . 128 s. il.

 

V následujícím týdnu vám přijde ještě několik textů, které vám v případě zájmu pomohou uvést družiny trochu do příběhu.

KOSTÝM:

Plánujeme celou akci udělat atmosférickou, hezkou a zážitkovou. Proto jako jeden z důležitých prvků vybavení na výpravu vnímáme kostým. Prosíme všechny, aby si na akci přivezli odpovídající kostým (a to včetně doprovodů družin!). Inspiraci naleznete v příloze ‚inspiromat.docx‘ Je vyhlášená soutěž po nejlépe kostýmovanou družinu.

SCÉNKA:

Během pátečního tažení proti Tróje se budou představovat jednotlivé družiny. Za tímto účelem má každý za úkol přijet na závod s již připravenou KRÁTKOU scénkou (max. 1 - 2 minuty). Scénka má být hlavně představovací a motivační (bude použita jako výplň jednotlivých částí dobývání Tróje). Nejlepší scénka bude odměněna.


Zadání pro družiny:
Do velké války o Tróju se chystá vyplout skoro celé Řecko. Mnozí stateční řekové, kteří teď mají společně prožívat dobrodružství, se ještě nikdy neviděli. Odysseus je moudrý král a ví, že aby naše loďstvo dobře fungovalo, musíme se navzájem lépe poznat. Proto dává úkol všem družinám, aby nacvičili krátké představení své družiny ve kterém má zaznít – z jakého města přijíždíme, co umíme jako družina nejlépe a jaký máme v trojské válce cíl. Toto krátké představení by mělo ostatní povzbudit, pobavit a nebo dojmout.

(půjde ve formě dopisu příští týden)

Organizačně:

- S každou postupující hlídkou by měl přijet alespoň 1 vedoucí, kterého využijeme při organizaci celého víkendu. Pokud bude chtít přijet s nějakou družinou více osob, budeme rádi, ale dejte nám to prosím vědět. Doprovod by měl mít kostým a černou pásku do vlasů (viz inspiromat.docx). Výhledově můžete čekat zapojení na stanovištích, v kuchyni či při jiných drobných pracech.

- pravidla, bod 18. Při postupu hlídky do vyšších kol závodu může vůdce výchovné jednotky ze závažných důvodů (nemoc, zranění, nepřítomnost…) doplnit hlídku jinými členy dané výchovné jednotky tak, aby zůstala zachována alespoň polovina původní hlídky, která se účastnila základního kola při zachování počtu účastníků původní hlídky

- Pokud jste postoupili nemusíte se nějak přihlašovat, automaticky vás to překlopilo, je nutné pouze upravit přihlášku podle skutečné účasti

- Přivezte prosím přihlášku družiny, která bude odpovídat skutečné účasti na závodě

- Pokud se vaše družina z nějakých důvodů vzdá účasti na krajském kole, je nutné tuto družinu odhlásit z webu https://zavody.skaut.cz/zavod/97-odysseova-cesta-do-celostatniho-kola, v tomto případě postupuje automaticky další družina z vašeho základního kola – POZOR – SkautIs neumí poslat této nové družině zprávu a ta se tak nedozví, že postoupila - kontaktujte je prosím sami, určitě je to potěší.

 

V případě všech možných i nemožných dotazů se na nás neváhejte obrátit


Velitel závodu a hlavní kontakt:
Michal Šimek – Dukát
michal.simek@skaut.cz, 774351261 (STS)
3. středisko Walden České Budějovice

 

Těšíme se na Vás :)

Komentáře

Článek nemá žádné komentáře